חופשת האביב/איסטר שלנו, שבדרך כלל חופפת לפסח, התקיימה השנה דווקא ממש מוקדם, בתחילת אפריל, עוד לגמרי בשלהי החורף ולפיכך פתחנו אותה בנסיעה לעיירה הנמצאת לרגלי אתר הסקי MAYRHOFEN שבאוסטריה.
ובעוד שמשפחתי וחברים טובים טובים שהגיעו אלינו מישראל גלשו להם על פסגות ההרים המושלגות, החלטתי הפעם שאני נשארת בגובה הקרקע, היכן שאני בכל מקרה מרגישה הכי יציבה (בגלגול הבא אני מבטיחה להתחיל ללמוד סקי בגיל 4!) ומשקיעה סוף סוף זמן איכות בקיט האריגה המאד מיוחד שהזמנתי מארה"ב, RYA WEAVING, שחיכה לי בסבלנות כבר מספר שבועות.
עוד מעט כל הפרטים על מה, מי ומו אבל לפני זה אני ממש מזמינה אתכם להיכנס איתי לאווירה ולראות עד כמה הצימר המקסים שהיינו בו – MOUNTAINSPIRIT – היווה תפאורה מושלמת לסשן האריגה הזה שעשיתי לעצמי. האווירה הכפרית, השקט, הרהיטים עשויי עץ כבד וגושני עד אחרון השרפרף, גינה עם פסלי עץ מגולפים בעבודת יד, עצים וריח של הסקה באוויר, מזג אוויר מושלם עם שמיים כחולים, שמש בשמיים ושלג על פסגות ההר. באמת מישהו צריך יותר מזה?
הכל התחיל בזה שהחלטתי שאני מאד רוצה ללמוד אריגה, ומתה להכין בעצמי את אריגי הקיר המהממים שאני רואה כבר תקופה ארוכה במרחב האינסטגרם/פייסבוק/בלוגספירה שלי, שהם טרנד חם ביותר באיבזור הבית.
האמת היא שבלימודי בשנקר התמחיתי במסלול אריגה (היינו אחד המחזורים האחרונים של קומץ סטודנטים שלמדו "הנדסת טקסטיל" בשנקר) ואני זוכרת את עצמי מכינה נולים ידניים עם דוגמאות שונות של אריגה, ומנסה להבין מה מכונת האריגה רוצה ממני, אבל משום מה הזכרונות שלי מהתקופה הזו מאד מעומעמים סלאש לא מעוררי השראה במיוחד.
האהבה שלי לטקסטיל מאד חזקה ומחלחלת בוורידים, אז התחלתי שוב לצלול לעומק נבכי האריגה, כשאת כל מה שאני מוצאת ברשת אני מתעדת בלוח הפינטרסט העשיר שלי- WEAVING.
שם התוודעתי לאחת מאומניות האריגה המודרנית Maryanne Moodie, אוסטרלית שחיה כיום בארה"ב, שלקחה את המלאכה הקדומה הזו, פישטה אותה ונתנה לה תרגום מודרני, בשילובי צבעים חדשים ובשילוב טכניקות אריגה שונות על נול-מסגרת. באמצעות פיתוח ערכות יצירה וקורסים שהיא מעבירה ברחבי העולם, בהם היא מלמדת את מלאכת האריגה המודרנית, היא מנגישה את האומנות הזו להמון אנשים ומאפשרת להם להתנסות וללמוד את המלאכה.
ניתן לעקוב אחריה יומית בחשבון האינסטגרם המקסים שלה, שם היא מתעדת את חייה ועבודותיה.
התמונה הזו מתוך האתר שלה. נכון שזה מקסים ומרענן את הקיר?
ומסתבר, שבשביל לארוג את שטיחי הקיר המקסימים האלה לא צריך יותר מנול מסגרת, שניתן להכין גם בבית ממסגרת עץ של תמונה או קנבס ציור ומסמרים.
האריג עצמו – זו כבר חגיגה ענקית של חוטים, בדרך כלל צמר לסוגיו, במגוון של צבעים, עוביים, טקסטורות, שלבי עיבוד שונים של החוט, כולל צמר בצורתו הגולמית, שעדיין אינו טווי ונקרא ROVING, המשתלבים אחד בשני בטכניקות אריגה שונות, ויוצרים את האריג.
לא זוכרת אפילו איך, מצאתי אתר מקסים שנקרא מארה"ב.
באתר נמכרת כל חודש ערכת יצירה אחת, המשתנה גם מדי חודש, בתחומי הקראפט השונים. כל ערכה מכילה חומרי גלם איכותיים, כלים יעודיים, גישה לסדנת וידאו המוגשת ע"י האומן שעיצב את הערכה וחברות בקהילה וירטואלית שבה משתפים וחולקים את החוויה היצירתית.
האתר הזה ממש מרגש, ראשית הוא מוגש בצורה מקסימה ואיכותית ע"י אומנים שונים מתחומי קראפט שונים. שנית, הוא מקדם אומנים וספקים קטנים ומקומיים אשר מספקים את חומרי הגלם של הערכות ,וזה בניגוד ל"ערכות מדף" ממוסחרות שיוצרו בייצור המוני והוא גם יוצר קהילה וירטואלית סביב עולם היצירה – כמה שמחה בקופסא אחת!
את הפילוסופיה מאחורי אהבתי ליצירה עם קיטים איכותיים, בעיקר ללמידה של אמנויות חדשות כבר תיארתי בפוסט הזה, אתם מוזמנים לקפוץ.
לשמחתי הרבה מאד, וגם למרבה המקריות, הערכה הראשונה שנמכרה באתר היתה של Maryanne Moodie בכבודה ובעצמה, וכמובן שממש הייתי חייבת לרכוש אותה.
כמה מלהיב לפתוח ערכה כזו ולקבל סרטון וידאו איכותי, ארוך, מפורט ומקסים המוגש ע"י מריינה מודי בכבודה ובעצמה, שבו היא מדגימה ומסבירה את כל שלבי העבודה, ממש כאילו אני יושבת אצלה בסדנא בסטודיו! כשבעצם זה הרבה יותר טוב מזה, הסרטון הזה נשאר איתי תמיד ואני יכולה לחזור קדימה/אחורה מתי וכמה פעמים שאני רוצה בלי לנג'ז לאף אחד:)
אז מה מכילה הערכה הכייפית הזו:
– נול איכותי וגדול שישאר איתי לנצח..
– מבחר של חוטי צמר מרינו ואלפקה סופר איכותיים, אקולוגיים, במגוון צבעים טבעיים וניטרליים
– צמר ROVING – צמר לא טווי
– מוט לתליה וחוט זמש איכותי לתליה
– WEAVING SWORD – כלי עזר פשוט וחכם המסייע בעבודת הרמת חוטי השתי
– WEAVING SHUTTLE – נקרא בעברית בוכייר או סירה, מוביל את חוטי הערב בין שורות השתי
– מזלג – יש לקחת מהמטבח
כך הערכה נראית.. כשמניחים אותה על שולחן עץ גושני מדהים
ה iPAD דרך אגב לא מגיע עם הערכה:) והוא היה צמוד אלי עם סרטון ההדרכה שליווה אותי בכל התהליך
וכך החוטים נראים כשמצלמים אותם לחשבון ה INSTAGRAM שלי…
עכשיו אני גם יודעת איזה חוטים אני צריכה לחפש לפרוייקטים הבאים..ועד כמה יש חשיבות לאיכות ולרכות שלהם כדי שהאריג יצא הורס
וכך הם נראים אחרי שפותחים את הסלילים, פורסים אותם ונותנים להם קצת להשתזף בשמש (יוזמה פרטית שלי, זה לא חלק מההנחיות, אבל מי לא אוהב לתפוס קצת קרני שמש..?)
מילה אחת על מלאכת האריגה – אריג הוא בד שנוצר ע"י יצירת דוגמאת שתי וערב, באמצעות נול אריגה.
באריגה קיימים חוטי ערב וחוטי שתי: חוטי הערב מועברים לרוחב, מצד אחד של הנול לצידו השני, מעל ומתחת לחוטי השתי האורכיים, בדוגמאות שונות. לפיכך התחלת האריגה היא למעשה מתיחת חוטי השתי המהווים את הבסיס של האריג, לאורך הנול.
אז כך נראה הנול שלי אחרי שמתחתי עליו את חוטי השתי
ועוד מילה על סוג האריג המיוחד הזה שנקרא RYA. מקור שיטת האריגה הזו הוא בסקנדינביה, שם הכינו באמצעותה שמיכות דו צדדיות ושטיחים שהניחו על המיטה כדי לבודד כנגד הקור הקשה, כתחליף לפרווה, אי שם במאה ה – 15.
האריג הזה מאד עשיר, נפחי ו FLUFFY וממש מתחשק להעביר את הידיים ללא הפסקה בתוך שכבת הצמר הנעימה הזו.
האריג עצמו מורכב משורות של בסיס הנארג באריגה בסיסית של שתי וערב, הנקראת PLAIN WEAVE או TABBY.
בין שורות הבסיס יש שורה של קשרי RYA, כשבזכות ה ROVING שנראה ממש כמו סרט של צמר גפן, האריג מתקבל עשיר, עבה ונפחי.
כך נראית הקבוצה הראשונה של שורות אריגת הבסיס
כל קשר RYA מורכב מסרט ה ROVING ובנוסף 5-6 חוטים ממגוון החוטים שהיה בערכה. אורך החוטים הוא 30-35 ס"מ.
החוטים היו בצבעוניות נייטרלית, בהירה, טבעית ונעימה לעין היוצרת מראה עשיר ואלגנטי.
כך נראה תהליך ההכנה של קבוצות החוטים לקשרי ה RYA ושורה של קשרים מעל שכבת הבסיס (אותה הם מסתירים)
מעל שורת קשרי ה RYA, אורגים שוב מספר שורות של אריגה בסיסית PLAIN WEAVE.
את מספר השורות של האריגה הבסיסית בין שורות ה RYA קובעים לפי המראה שרוצים להעניק לאריג כולו, אין בזה חוקים
אם רוצים אריג מאד נפחי ופלאפי – עושים פחות שורות בסיס ויותר שורות RYA לאורך האריג
אם רוצים מראה שטוח, עושים יותר שורות בסיס ומעט יותר שורות של RYA
כפיש?
אם שרדתם עד כה, אני שמחה לבשר שאלו היו כל עקרונות האריגה של ה RYA.
מכאן פשוט המשכתי לארוג שורות בסיס ושורת RYA כמעט עד הסוף (שם התחשק לי לעשות שינוי דרמטי בעלילה).
אה ועוד דבר, חלק כיפי במיוחד הוא "לספר" מדי פעם בעזרת מספריים את הקצוות של ה RYA. חלק מהחוטים קיצרתי , חלק השארתי באורך הקיים, לפי ראות עיני, במטרה לתת לאריג מראה עשיר, מגוון ונפחי לפי הטעם..
אז הנה עוד קצת תמונות שצילמתי לאורך התהליך..טוב שלא התלהבתי..
בשלב כלשהו החלטתי לחתוך ממש קצר את החוטים של קשרי ה RYA, ויצרתי מעין "חלון" שמציץ על החוטים שמתחת, סתם כי בא לי לגוון..
כך זה נראה אחרי שחצי מאורך הנול מוכן..עוד חצי TO GO..
לפי העיצוב המקורי של הערכה הזו, כל האריג היה אמור להיות ארוג רק עם קשרי RYA לכל אורכו..
אך לקראת הסוף החלטתי שנמאס לי עם ה RYA ואני רוצה להוסיף עוד אלמנטים, אז בחלק העליון שלו ארגתי דוגמא ממספר שורות בסיס בצבעים שונים ועם סרט ה ROVING ארגתי שלוש שורות בטכניקה שנקראת SOUMAK.
יצא נחמד , לא?
וכך זה נראה ממש לפני שהורדתי את האריג מהנול וחיברתי אותו למוט התליה מעץ.
נכון שזה יכול להיות גם שמלה…?
אתם עוד כאן? סיימתי!
כך נראה האריג הסופי, שטיח קיר מקסים שמחכה עכשיו לאח תיאום שיתלה לידו, כי נשארו לי עוד חוטים, הנול וסרטון ההדרכה שאוכל לחזור אליו אם אצטרך.
אין ספק שזו היתה התחלה של ידידות נפלאה עם עולם האריגה.
הניסיון בערכה הזו פתח לי תחום חדש בעולם היצירה, לימד אותי את הבסיס ואף מעבר, השאיר אותי עם כלים וחומרים, וברור לי שמכאן אני ממשיכה לצלול וללמוד את המלאכה המקסימה הזו.
אמשיך לעדכן..גם כאן ובצורה יותר תכופה במיני בלוג שלי בדף הפייסבוק.
תודה שקראתם על החוויה שלי
אשמח לשמוע את תגובותיכם, בקשות, שאלות הערות והארות
ולהתראות בפוסט הבא..
היי
מעוניינצ לעבור סדנא
שמי גליה
תודה גליה שפנית אלי. שלחתי לך מייל לפרטי. בברכה, דלית