לפני מספר שבועות השתתפתי בסדנת אריגה כאן בגרמניה אצל אומנית ומורה לאריגה ומלאכות הטקסטיל (המילה אורגת נשמעת לי קצת בעייתית …), כזו שכשמסתכלים על הידיים שלה, הן מספרות שהיא עוסקת בתחום כבר ה ר ב ה שנים. אז לאחר שהעברתי את המושכות לאיש שלצידי, נעלמתי לי לשלושה ימים, ועברתי לחיות בעולם של חוטים, צבעים וטקסטורות.
אמנם הרבה צחוקים ובדיחות שרצו שם בגרמנית, לא הבנתי, אבל לשמחתי המורה דוברת אנגלית מעולה (וממש מזל שמצאתי אותה כי אנשי מלאכה ואנגלית זה שילוב ממש נדיר כאן) והבנות גם תרגמו ועזרו.
נפלא להכיר נשים חדשות יוצרות, שכולן משוגעות לעניין ויכולות לדבר שעות על טכניקות וחוטים ולמשש בדים
ועוד יותר נחמד שהן חלקו איתי גם קצת מידע על סדנאות וארועים אחרים שהן הולכות אליהם. למשל ארוע של אומנויות הטקסטיל, שיתקיים ביולי בברלין והמורה שלי תעביר שם סדנא. לצערי אני לא אהיה שם, אבל העברתי את הטיפ הלאה בדף הפייסבוק שלי לכל מי שבעניין.
ממש לאחר שחזרתי מהסדנא העליתי פוסט בפייסבוק שקיבל תהודה ענקית ותגובות חמות.
אני באמת מאמינה בדברים בכל ליבי, ואני מביאה אותו כאן כלשונו:
"חוזרת מסדנת אריגה, מרתון כייפי של 3 ימים
אצל אומנית אריגה שעוסקת בתחום כבר 30 שנה
הרושם החזק ביותר שנשאר בי מהחוויה הזו
הוא עד כמה אנחנו צריכים להוקיר את האומנים ואנשי המלאכה
את מי שלמדו את המלאכה כמקצוע
עסקו בה במשך שנים
למדו בעצמם מאנשי מקצוע שונים,
הרבה פעמים בארצות ותרבויות אחרות
הידיים שלהם ספגו כל כך הרבה ניסיון וידע
הם יכולים ללמד אתכם כל כך הרבה,
הם יודעים את הטכניקות המסורתיות
ואת כל הטיפים והטריקים הכי טובים
שלא ניתן למצוא ולא ניתן להשוות
לשום מידע שמקבלים באינטרנט, פינטרסט, יוטיוב ודומיהם..
(ואני בעצמי לגמרי חסידת ומשתמשת המקורות האלה)
לכו אליהם,
תלמדו מהם
תעשו אצליהם סדנאות
תנו להם את הכבוד
לפני שהמלאכות האלה ייעלמו מהעולם
וכל המידע הזה ייעלם איתם"
הסדנא שהשתתפתי בה לא התקיימה בסטודיו של אינגריד אלא התארחה בעיירה אחרת בסוג של אולם גדול, ממש לא פסטוראלי או קסום, אבל התפאורה שהיא סידרה וקיבלה את פנינו, מיד פתחה את כל רדארי ההשראה שלי.
אתם יודעים כבר שאלי מדברים בצבעים וחוטים? כל מה שעשיתי בחצי שעה הראשונה זה למשש את החוטים ולנסות לקבל החלטה על איזה סוג של צבעוניות אני הולכת..בשבילי, זו אחת ההחלטות הקשות בחיים…
אז אני רוצה להכיר לכם את המורה שלי, נעים מאד זו INGRID FRANK. ממקום הסטודיו והחנות שלה בעיר Brackenheim, כשעה צפונית לשטוטגרט, בבית קורות עץ גרמני עתיק בן כ 500 שנה היא מלמדת אריגה, טוויה וליבוד, כל אחד בטכניקות והציוד המאפיינים אותם. הבית נקרא "SHEEP HOUSE" כי בעבר הרחוק הוא איכלס את כל 600-800 כבשי העיר. אינגריד מצאה את הבית, כמובן לאחר שעבר שיפוץ וקסם לה הרעיון שהיא החזירה את הצמר למקום, אחרי כל כך הרבה שנים.
אינגריד למדה אריגה בגרמניה והסתובבה שנים ברחבי העולם, בין השאר באיטליה ודרום אפריקה, מכל מקום אימצה אלמנטים מתרבות האריגה המקומית ולמדה טכניקות שעיצבו את עבודותיה. היום היא מלמדת אריגה בסטודיו שלה, גם בבתי ספר לילדים ויוזמת פרוייקטים קהילתיים וציבוריים ליצירת עבודות משותפות. באתר שלה תוכלו למצוא את כל הפרטים אודותיה והקורסים שהיא מעבירה (בגרמנית).
רק נסגור את הפינה ונוודא שאנחנו יודעים מה זה אריג,
אריגה היא אמנות טקסטיל ומלאכת יד עתיקה, שבה הופכים חוטים או סיבים לכדי יריעת בד על ידי יצירת דוגמת שתי-וערב. במלאכת האריגה מועבר כל חוט ערב (החוטים הרוחביים העוברים מצד לצד), לסירוגין מעל ומתחת לחוטי השתי (החוטים האורכיים). המכשיר שבאמצעותו מתבצעת האריגה קרוי נול. מכונה זו מרימה ומורידה לחלופין את חוטי השתי, כדי לאפשר לחוטי הערב להשתזר בהם.
זה מבנה של אריג בסיסי.
אז מה עשינו בסדנא? עבדנו על מסגרת עץ שהיא נול אריגה פרימיטיבי ביותר אבל זו הספציפית היתה ממש "משוכללת", ניתן לעשות איתה אריגים מאד ארוכים והכי חשוב שיש לה פטנט שיוצר פתח בין חוטי השתי בשני כיווני האריגה וחוסך הרבה זמן עבודה…כל הבנות עשו צעיפים.. חוץ ממני…
באתי עם כוונה ברורה ללמוד טכניקות בסיס שונות של אריגה, שיאפשרו לי בעתיד לארוג שטיחי קיר כמו שאני רואה בלוח ה WEAVING העשיר בפינטרסט שלי…אינגריד זרמה איתי למרות שזו שיטת אריגה שונה. בצעיפים – הדוגמאות נוצרות ממשחקים שונים בין צבעוניות וטקסטורת חוטי השתי והערב.
חוטי השתי (האורכיים) גלויים ובאמצעותם ניתן ליצור אפקטים מיוחדים לרוחב האריג. למשל להשתמש בחוט שהצבעוניות שלו מתחלפת וליצור שינוי צבעוני מדורג.
חוט הערב עובר מצד לצד, לכל אורך האריג. הוא יכול להיות בצבע חלק, עם טקסטורה על מנת להוסיף אפקט לאריג, או צבעוני כמו חוטי השתי ואז מתקבל אפקט אחר. בכל מקרה צפיפות האריג היא יחסית דלילה ואוורירית ויש כאן אינסוף אפשרויות משחק.בשטיח הקיר – חוטי השתי לא משחקים תפקיד. הם מוסתרים ע"י חוטי הערב שארוגים בצורה צפופה. דוגמאת האריג נוצרת רק ע"י שילוב של חוטי ערב בצבעים וטקסטורות שונות, בפטרנים שונים.
כך נראה תהליך מתיחת חוטי השתי (Wraping) של הצעיפים על מסגרות העץ המיוחדות:
תוך כדי מתיחת חוטי השתי מחברים פטנט-מקל-חיים שנקרא באנגלית ROTATING HEDDLE BAR, הוא מאפשר הרמה של מחצית מחוטי השתי לסרוגין בצורה מהירה.
תהליך האריגה פשוט: מעבירים את חוט הערב מצד לצד, יוצרים עקומה כלפי מעלה עם החוט על מנת למנוע מתח במהלך האריגה ואז דוחפים אותו מטה כלפי הגוף בצפיפות הרצויה, והנה נולדה לה שורה.
צפיפות האריגה נקבעת ידנית על פי רצון האורגת. אם היא רוצה שחוטי השתי ייראו יותר, האריגה תהיה פחות צפופה ולהיפך. זה תהליך די מהיר אך מונוטוני מאד… חלק מהבנות הזריזות אפילו הספיקו לארוג שני צעיפים שונים..
אלה שלבי אריגת הצעיף, אפשר לראות שהחוטים כאן הם בעלי טקסטורה מיוחדת של "בוקלה":
וכך נראות העבודות של הבנות בכל מיני שלבי עבודה:
וגם אני לא התבטלתי…שיטת האריגה שלי שונה לחלוטין.
העבודה שלי היתה על מקטעים, כשבכל מקטע למדתי טכניקה אחרת לשילוב מספר צבעים של חוטי ערב בשורה אחת, על מנת לקבל פטרנים שונים. זה הבסיס של אריגה שנקראת "טפסטרי" או גובלן GOBELIN, אריגה שמבוצעת על מסגרת עומדת בצורה אנכית ומניחים בה חוטי ערב רק באזורים מסוימים ולא לכל רוחב הבד. זו עבודה הרבה יותר איטית וידנית ומסתבר שמלמדים את הבסיס שלה כאן, גם בבתי הספר.
וכשאני מדברת על טיפים וטריקים שלומדים רק בסדנאות מאנשי מלאכה, למשל למדתי כיצד לבדוק עובי של חוטים ולהתאים ביניהם, להכפיל ולשלש עובי של חוט במידה והוא דק מדי, לסלול ולקשור אותם בצורה מיוחדת, כיצד לארוג כך שהחוטים לא יהיו מתוחים ושטוחים מדי, כיצד לחסוך בחוט ולא לבזבז (חשוב ביותר לאנשי דרום גרמניה, ה"שוובים" הידועים בחסכנותם)…הרבה "סודות של מקצוענים" ששום סרטון ביוטיוב לא היה מלמד אותי..
וככה נראתה העבודה אחרי שהורדתי אותה ממסגרת העץ. ט א ד א ם!
ואלו התוצרים הסופיים של צעיפי הבנות (אחד מהם שינה ייעוד לתיק שיתפר מהאריג):
ואלו מספר דוגמאות נוספות של צעיפים שאינגריד הביאה כדוגמאות להשראה, שהיא ארגה בעבר
*את כל התמונות בפוסט הזה צילמנו אינגריד ואנוכי*
מקווה שנהניתם מהחוויה שלי,
ממש בקרוב אני אעדכן לגבי משהו ממש מרגש שאני מארגנת לעצמי ולכם בישראל, בחופשת הקיץ שלי בתחילת אוגוסט, וזה קשור לפוסט הזה.. STAY TUNED:)
אם אתם מתעניינים באריגה, מזמינה אתכם לקפוץ לפוסט הזה שבו אני מראה, באוירה פסטוראלית וקסומה באוסטריה, כיצד לארוג שטיח קיר בשיטה אחרת הנקראת RYA WEAVING
אם אתם אוהבי חוטים ורוצים להכין קישוטי קיר מקסימים בלי לדעת שום טכניקה מיוחדת, בוודאי תאהבו גם את הפוסט הזה
ואם אתם רוצים לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל שלכם, ולהיות מעודכנים ראשונים, אתם מוזמנים להירשם לרשימת התפוצה שבצידי הבלוג, מתחת לתמונה שלי.
להת' בינתיים
דלית היי
יופי של תאור מילולי וצילומי
יופי של עבודה
אני נהנת כל פעם מחדש
תמשיכי לנצל את המקום עד בלי די ושתפי אותנו
ענת
כייף לשמוע ענת:) תודה, מבטיחה להמשיך..סופש מקסים
ממש מקסים אשמח לדעת ולהשתתף בסדנאות בארץ ובחול
פנינה, תודה
יש בבלוג פוסט על סדנת האריגה ביודפת ובגרמניה. בשניהם יש את כל הפרטים ליצירת קשר. אם יש עוד משהו שאוכל לעזור , אשמח