על הטרנד הלוהט של אריגי קיר

ערגה, חיבה, אובססיה?

לא יודעת איך לקרוא לזה, אבל מה שבטוח זה שאני לא מצליחה להירגע מטרנד ה- WOVEN WALL ART שקיים כבר זמן מה וגם אני, כמו כל העוסקים בו, לא מצליחה להפטר מהתופעה הנלווית אליו הנקראת התמכרות לחוטים או FIBER OBSESSION (ונראה לי שהיא חשוכת מרפא..)
הטרנד הזה פופולרי מאד בארה"ב ואוסטרליה והוא חלק ממגמה כללית של דקורציית קירות ביצירות טקסטיליות, הכוללת גם מלאכות נוספות שחוזרות בגדול: המקרמה וקישוטי קיר העשויים חוטים ללא טכניקת חיבור ספציפית כמו גדילים, פונפונים, מוביילים וכו'.

אריגי הקיר האלה אינם אריגים תעשייתים שעשויים על נולים במפעלי אריגה, אלא אריגים שנארגים ידנית על מסגרת עץ פשוטה ופרימיטיבית, שניתן אפילו לבנות בבית בעזרת מסגרת עץ ומסמרים.
ולמרות שכלי האריגה מאד לא מתוחכם, דוקא הרבה מכנים את האריגה הזו MODERN WEAVING וזה בגלל שיש בה איזהשהוא טוויסט חדש ותרגום עדכני.

 

אז מה הטוויסט?

שימוש רב בתלת מימדיות וטקסטורה – האריג נארג ממגוון של חוטים בעלי טקסטורות שונות, דקים, עבים, עבים מאד (CHUNKY YARNS) וחוטים לא טווים, הנראים כמו סרט של צמר גפן (ROVING). הבד אינו שטוח כמו שטיח אלא רב מימדי.

איכות מעולה של חוטים ושילוב חומרים טבעיים –  אין התפשרות על איכות החוטים וכמעט אין שימוש בחוטים סינתטיים, למרות שמדובר במוצר שתלוי על הקיר ואינו נלבש. שימוש ב – 100% צמר של חיות שונות (כבשים, אלפקות, בייבי אלפקות), ערבובים של צמרים וחוטים טבעיים. אבל שם המשחק הוא גם ערבוב חומרים ושילובם בתוך האריג כמו עורות, פסי וחוטי זהב, כותנה וחוטי טריקו וכל מה שעלה בדמיון היוצר.
ו"הכי נחשב" לרכוש את הצמר מחווה המגדלת את החיות בעצמה וניתן להתחקות אחרי תנאי הגידול ושיטות הגזיזה והניקוי של חומר הגלם.

טוויה וצביעה ידנית וטבעית – שימוש בחוטים שנטוו ידנית ונצבעו בצביעה ידנית במנות קטנות ומחומרים טבעיים שלוקטו מהטבע הסובב, נחשבים "שווים יותר" מאשר חוטים שנקנו על המדף ויוצרו בפס יצור תעשייתי. כתוצאה מכך מתאפשר קיומם של בתי עסק קטנים ומשפחתיים שעוסקים בטוויה וצביעה, כולל אנשים שעושים זאת בבית.

–  צבעוניות – יכולה להיות עזה או טבעית, נייטרלית, פסטלית…כל אומן וסגנונו הוא. הרבה פעמים נראה נוכחות של הצבעים הטרנדיים של העונה.

האומנים ושיטות האריגה – האריגים מבוססים כמובן על שיטות אריגה מסורתיות כמו TAPESTRY וקשרי אריגה שונים ובאריג אחד ניתן למצוא שילוב של הטכניקות. האורגים בדרך כלל אינם בעלי שנים של לימוד מקצועי של אריגה או ניסיון במפעלי אריגה אלא בד"כ נשים, צעירות, שלימדו את עצמן ופיתחו את השפה האומנותית שלהן. אבל כל אחת והסיפור שלה.

 – קהילות ברשת – בטח בעבר האורגים היו נפגשים אחד עם השני ואורגים בצוותא, היום המפגשים הפכו וירטואליים ויש ברשת סצינה מ ט ו ר פ ת של אריגה, טוויה וצביעה. באינסטגרם יש קהילה גדולה מאד של העוסקים במלאכות אלה, כולם משתפים תמונות של העבודות לפני, תוך כדי, אחרי, תקריבים, חומרי גלם, סרטונים המראים מקטעי טכניקות, צבעוניות, תמונות מסדנאות ומה שבטוח שכולם חולים בתופעה שציינתי למעלה..

אז בואו נתחיל לשטוף את העיניים בכל מה שסיפרתי לכם:

MARYANNE MOODIE היא אחת הנשים שגרמו לתפוצת הטרנד הזה בשנתיים האחרונות בקרב קהל רחב וצעיר ונתנה למלאכה הזו טוויסט שיקי ונחשק.
האוסטרלית בעלת השיק הבוהמייני, חיה כיום בלב סצינת האומנים בברוקלין, איתם היא משתפת פעולה ומפרגנת להם בכל הזדמנות ומפיצה משם את הבשורה באמצעות סדנאות שהיא מעבירה בסטודיו שלה וברחבי העולם. היא אינה אורגת "מאסטרית" שגדלה והתנסתה שנים במפעלי אריגה, אלא גילתה את המלאכה תוך כדי תקופת ההריון שלה, כשחיפשה לעשות בעצמה מתנות לאנשים, לימדה את עצמה והחלה ליצור אריגים מודרניים על מסגרת העץ בדירתה.
האינסטגרם שלה כמובן מספק עדכון שוטף על עבודותיה ופעילותה ובסרטון הזה תוכלו לראות גם את סיפורה האישי שמשלב אמהות ויזמות (בדיוק הסיפורים שאני אוהבת לשמוע). 
דרך אגב, אוטוטו יוצא לאור ספר שלה וכבר עכשיו ניתן להזמין אותו באמזון.
וכאן תוכלו לראות איך הכנתי בעצמי אריג קיר לרגלי הרים מושלגים בעיצובה ובהנחייתה, בעזרת קיט שקניתי..

עבודות המשולשים שלה ושל התלמידים שלה הן לדעתי המאפיינות אותה ביותר, בצבעוניות פסטלית ומרעננת.

 

על NATHALIE MILLER האוסטרלית הסופר מוכשרת כתבתי כבר בפוסט על חשבונות האינסטגרם האהובים עלי ומאז אני אוהבת אותה עוד יותר. ממליצה להיכנס לפוסט לקרוא עליה ולצלול בחשבון האינסטגרם שלה. כמו שתיראו היא לא רק אורגת אריגים צבעוניים ויפהפיים בשיטת TAPESTRY (שילוב צבעים בשורה אחת) אלא היא צובעת בעצמה את החוטים שהיא משתמשת בהם. היא טוענת שהתחילה לעשות זאת מאחר ולא מצאה חוטים בצבעים שהיא חיפשה ואכן צבעוניות הברייט הנועזת היא זו שמאפיינת את עבודותיה. לאחרונה היא העלתה הרבה תמונות מתוך סדנאות אריגה שהיא העבירה לילדים וניתן לראות איך ליישם את המלאכה הזו ולהגיע לתוצאות נהדרות עם ילדים.
מצאתי סרטון שלה! שבו היא מתייחסת בעיקר לצבעוניות ותהליך הצביעה 

 

ALL ROADS הם זוג אומנים מלוס אנג'לס, המשלבים כשרונות ועבודה עם עץ, מתכת וחוטים ליצירת אובייקטים, חפצי אמנות, רהיטים ומיצבים המעוצבים בהתאם למקום בו יוצגו.  כשכתבתי בפתיח על טקסטורות ושילוב חומרים שונים, לזה התכוונתי. אריגה מורכבת, מקורית ומלאת אלמנטים. האינסטגרם שלהם כאן.

 

CROSSING THREADS הן שתי אחיות אוסטרליות החולקות אהבה משותפת לטבע, אריגה ואומנות החוטים. למרות שהקריירה של כל אחת מהן פנתה לכיוונים נפרדים, האריגה הפגישה אותן באמצעות פרקטיקה של ביטוי עצמי והתנסות, תוך שהיא מאפשרת להן לאתגר ולתמוך אחת ביכולות היצירתיות של השניה ולצמוח. הן מאתרות את חומרי הגלם בקפידה ומשתמשות בחוטים ובדים בשימוש חוזר (UP-CYCLING). העבודות שלהן עשירות מאד בפרטים, טקסטורות ושימוש שופע בחומרי הגלם.
האינסטגרם שלהן כאן

 

WEAVE ME AWAY זוהי ANNE מנורבגיה והיא מעידה על עצמה ש "WEAVING IS MY PASSION" אריגה זו התשוקה שלה והיא מאפשרת לה שקט נפשי. היא לימדה את עצמה אריגה ובהשכלתה היא מעצבת גרפית ופנים.
כמה שהשפה העיצובית הסקנדינבית ניכרת באריגיה. האריגים עדינים ועשויים בדרך כלל מחוטים לבנים, או פסטליים בהירים בנגיעות זהב ופנינים. טקסטורות וחומרים שונים מעניקים להם נפח ועניין ומשדרים ניקיון, בהירות ואסתטיקה. יש לה גם בלוג מקסים שבו היא משתפת את תהליכי היצירה שלה, צביעה טבעית, תערוכות ועוד.
האינסטגרם שלה כאן

 

עוד אמנית אוסטרלית סופר מוכשרת זו TAMMY KANAT, שהיכרתי אותה באמצעות האינסטגרם המהמם שלה והכתבה הזו (אין לה אתר). אחרי 12 שנים של עיצוב תכשיטים, היא שינתה תחום לעיצוב טקסטיל ולמדה אריגת טפסטרי. הייחודיות שלה הם האריגים הסופר ענקיים שלה. את המגה אריגים האלה היא מכינה על מסגרת ענקית שבעלה בנה לה עם חוטים סופר עבים, המאפשרים קבלת טקסטורות וצורות ייחודיות.
היא לא מתכננת את יצירותיה, היא מתחילה ממשהו וממשיכה לפי האינסטינקטים שלה לייצר משהו ש"מרגיש נכון". 
בחשבון האינסטגרם שלה היא משתפת המון מתהליך היצירה שלה כולל קטעי וידאו שממש מראים את הטכניקות של האריגה שלה ובשילוב נופים משגעים שהיא יוצרת לצידם.

 

גם על JUJUJUST הלו היא JUDIT JUST כתבתי בפוסט על 5 חשבונות האינסטגרם האהובים עלי, אבל אני לא יכולה שלא להזכיר אותה שוב כשאני כותבת על אריגי קיר, כי השפה שלה כל כך ייחודית ומבודלת. התשוקה שלה היא להחיות מחדש טכניקות קדומות ולעדכן אותן למאה ה 21, כך שייראו חדשות בעיני המתבוננים. עבודותיה, בטכניקות של רקמה ואריגה, משלבות מגוון של חומרי גלם שהיא יוצרת איתם שטיחים וקישוטי קיר, תכשיטים ובדים.
תודו שאי אפשר להתעלם מהצבעוניות העזה, הייחודית והחדשה שלה, ומהטקסטורות המיוחדות שאכן נותנת תרגום מעודכן למלאכות הקדומות. 
כשצופים בתמונות החשבון האינסטגרם שלה, ממש אפשר לחוש את חומרי הגלם וללטף את האריגים ואם תרצו לקרוא עליה עוד הכנסו גם לכתבה שנכתבה עליה ב DESIGN SPONGE או לכאן.

 

האריגים של SMOOTHHILLS WEAVING מאופיינים בצבעוניות יחודית, בולטת ובעיצוב מודרני עם השפעות רטרו.
Mandy היא מעצבת בחברת ריהוט מודרני, האריגה יחסית חדשה בחייה למרות שתמיד אהבה טקסטיל, טבע, צבעים, דפוסים ואמנות. אריגי קיר הם הזדמנות נפלאה בעיניה להוסיף חיוניות, צבעוניות, תנועה ואלמנטים בלתי צפויים אל הבית. הם מתאימים לטענתה להמון סוגים של חללים ומהווים דרך נפלאה לפרש את היופי הפנימי של חוטים טבעיים וללמוד את היחסים בין צבע, טקסטורה ודפוסים. את חשבון האינסטגרם היפה שלה תוכלו למצוא כאן

 

זהו, אני עוצרת את עצמי עכשיו בכח:)
הרשימה עוד ארוכה, אז עם אהבתם את הפוסט ותשמחו לקבל תוספת מינון של זריקת ההשראה הזו, תכתבו לי ואמשיך פעם אחרת…

אתם בטוח שואלים את עצמכם עכשיו איפה לומדים ואיך אפשר להכין אריגי קיר. אז את התשובה לשאלות האלה תוכלו למצוא בפוסט מיוחד שהכנתי בנושא כאן
ואני בטוחה שתאהבו גם את הפוסטים הבאים שכתבתי בז'אנר של האריגה:
סדנת אריגה שעשיתי בגרמניה
הדרכה להכנת אריג קיר מקסים שאני הכנתי עם קשר אחד פשוט RYA WEAVING
כמובן שבפינטרסט שלי יש לוח ע נ ק עם טונות של השראה והדרכות בעולם האריגה.

אשמח לקבל מכם הארות, הצעות, בקשות ופידבקים על מה תשמחו שאכתוב לכם.
להת' בינתיים
דלית

 

1 thoughts on “על הטרנד הלוהט של אריגי קיר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *